• Sizler için Kocaeli TV'deydik
    • Bu alana bir metin ekleyebilir ve özelliklerini ayarlayabilirsiniz.
    • Youtube Kanalımız Hizmetinizde
    • Doç. Dr. Meki Bilici'nin Özgeçmişi
    • 12 Günlük Erva Bebeğin Hayata Tutunuşu
    • Bu alana bir metin ekleyebilir ve özelliklerini ayarlayabilirsiniz.
    • Doç. Dr. Meki Bilici Medical Park Kocaeli Hastanesi'nde Hasta Kabulüne Başlamıştır.
    • Girişimsel Çocuk Kardiyolojisi Toplantısı İstanbul'da Yapıldı
    • Kalp Romatizmasına Dikkat
    • Suriye’li Hüsseyin Selim Bebek Dicle Üniversitesi Hastanesinde Hayata Tutundu
    • Bu alana bir metin ekleyebilir ve özelliklerini ayarlayabilirsiniz.
Kalp Hastalıkları Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.676434.8154
Euro36.691736.8388
Google
Google

Takvim
Site Haritası
Meki Bilici
YÖK AKADEMİK TEŞVİK ÖDENEĞİ YÖNETMELİĞİNİ YAYINLADI
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Pediatrik Kardiyoloji Çekirdek Eğitim Programı
Kardiyoloji Dergi Listesi
Gıdaların Kalori Değerleri
Youtube Kanalımız
Obezite ve Kalp Hastalıkları
İstanbul’da Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Olan Hastaneler

Anasayfa

Kalp Romatizması Nedir? Kalp Romatizması, diğer adıyla Akut Romatizmal Ateş –ARA-A grubu Beta Hemolitik Streptokok olarak biline, halk arasındaki adıyla Beta mikrobunun sebep olduğu Üst Solunum yolları. Enfeksiyonlarından sonra Kalp, eklem, cilt, cilt altı dokuları ve beyini etkileyebilen bir kalp hastalığıdır. Kalp Romatizmasının Nedeni Nedir? Beta enfeksiyonu geçiren insanların bağışıklık sistemi bu bakteri ile mücadele ederken hedefi şaşırarak bu bakterinin dokularına benzerlik gösteren kalp, eklem, cilt, cilt altı dokusu ve beyindeki bazı bölgeleri etkileyebilen bir edinsel kalp hastalığıdır. Beta enfeksiyonunu geçiren ve uygun tedaviyi almayan hastaların % 3’ünde Kalp Romatizması gelişir. Ancak daha önceden kalp romatizması geçirenlerde bu risk % 50’ler düzeyindedir. Bu nedenle Kalp Romatizması geçiren hastalara tedaviden sonra üç haftada bir depo penisilin iğne yapılması gerekir.
Masum Üfürüm Ne Kadar Masum? Genellikle çocukluk döneminde rutin çocuk doktoru muayenesi sırasında, stetoskop dediğimiz dinleme cihazı ile duyulan normal kalp sesleri dışında duyulan üfürüm dediğimiz ekstra seslerdir. Üfürüm Neden Duyulur Stetoskop ile göğüs muayenesi sırasında kalp kapakların kapanma sesleri normalde düzenli karakterde duyulur. Bunun dışında duyulan ekstra sesler kalpteki bir rahatsızlığın bir sonucu olabileceği gibi tamamen masum bir karakterde de olabilir. Doktorun duyduğu üfürümün şiddeti, duyulduğu kalp bölgesi, çocukta morarma veya benzeri ilave bir bulgunun olup olmaması üfürümün masum mu yoksa hastalık işareti olup olmaması hakkında bilgi verebilir.
Patent Foramen Ovale (PFO) nedir? Patent Foramen Ovale, sağ ve sol kulakçıkları ayıran duvarda, anne karnındayken fonksiyon gören açıklığın doğumdan sonra devam etmesi halidir. Normalde doğumdan sonra sol kulakçık basıncı arttığı için bu iki kulakçık arasındaki açıklık kapanmaktadır. Ancak bazı insanlarda doğumdan sonra da açık kalabilmektedir. Aslında PFO’da delik dediğimiz doku kaybı yoktur. Bu sol ve sağ kulakçığı ayıran duvarın üst kısmındaki et parçasının alt taraftaki et parçasının üstüne geldiği yerde bulunan sızıntı şeklinde az miktarda kan geçişi olmaktadır.
Atrial Septal Defekt (ASD)'ler, sağ ve sol kulakçıkları ayıran duvarda delik olmasıdır. Sol kulakçıktaki oksijence zengin temiz kan ASD yoluyla sağ kulakçıktaki oksijence fakir kanla karışır. Böylece sağ kulakçığa normalde gelen kirli kana ilaveten sol atriyumdaki temiz kan da gelir. Bu fazladan kan, sağ kulakçıktan da sağ karıncığa; sağ karıncıktan da akciğerlere pompalanır. Kalbin fazla kanı pompalaması zamanla hem sağ kulakçığın hem de sağ karıncığın genişlemesine neden olur.
 2 

Masum Üfürüm Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Genellikle çocukluk döneminde rutin çocuk doktoru muayenesi sırasında, stetoskop dediğimiz dinleme cihazı ile duyulan normal kalp sesleri dışında duyulan üfürüm dediğimiz ekstra seslerdir.

Üfürüm Neden Duyulur

Stetoskop ile göğüs muayenesi sırasında kalp kapakların kapanma sesleri normalde düzenli karakterde duyulur. Bunun dışında duyulan ekstra sesler kalpteki bir rahatsızlığın bir sonucu olabileceği gibi tamamen masum bir karakterde de olabilir. Doktorun duyduğu üfürümün şiddeti, duyulduğu kalp bölgesi, çocukta morarma veya benzeri  ilave bir bulgunun olup olmaması üfürümün masum mu yoksa hastalık işareti olup olmaması hakkında bilgi verebilir.




Masum üfürüm nedir ?

Masum üfürüm, sağlıklı çocukların üçte birinde duyulabilen bir sestir. Genellikle okul öncesi çocuklarda duyulmasına karşın her yaşta bulunabilmektedir. Masum üfürüm, sıklıkla kansızlık, korku veya ateşli enfeksiyon gibi durumlarda üfürüm şiddetlenmekte hekimler tarafından tespit edilmektedir. Bununla beraber normal zamanlarda da duyulabilirler.

 

Masum Üfürümü olan Çocuklarda Ne gibi Belirtiler Verir?

Masum üfürümü olan çocuklarda üfürümden dolayı herhangi bir şikayet veya bulgu vermez. Eşlik eden ateşli bir hastalık, kansızlık gibi bir durumu varsa bu durumlara ait belirtiler olabilir.





Masum Üfürümü Olan Çocuğa Eko Çekmek Gerekir mi?

Üfürümü olan bir çocuğa Eko çekip çekmeme kararını Çocuk Kardiyolojisi Uzmanının vermesinde yarar vardır. Hastanın üfürümüne elektrokardiyografi (kalp şeriti)'nin  normal olması ve kalp Telekardiyografisinin normal olması ve şikayetinin olmaması durumunda hastada endişe edecek bir durumun olması ihtimali azalır. Birçok durumda Eko incelemesi yapılmadan Ailelerin ve Çocukalrın endişeleri giderilemez. 


Masum üfürüm tedavi gerektirir mi ?

Masum üfürüm, adından da anlaşılacağı üzere klinik bulgu vermez ve herhangi tedavi de gerektirmez. Üfürümün masum olup olmadığı bazen kulakla dinlenerek ayırt edilemez ve ekokardiyografi gibi başka tetkiklere ihtiyaç duyulabilir. Bunun için çocuk kardiyolojisi uzmanınca değerlendirmesi yararlı bir durumdur. Masum üfürüm olduğu tespit edilen çocukların takibi gerekememektedir.


Doç. Dr. Meki Bilici


 

Etiket: çocuklarda üfürüm nedir, çocuklarda üfürümün belirtileri, çocuklarda üfürüm tedavisi, çocuklarda üfürüm ne demek, çocuklarda üfürüm nasıl olur, çocuklarda üfürüm belirtileri, çocuklarda üfürüm hastalığı, çocuklarda üfürüm belirtisi, çocuklarda üfürüm neden olur

 

 Sınırlı Sorumluluk Beyanı 

Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir Doktorun tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikle yapılamaz. Web sitemizin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Sitede kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.© 2015, Tüm hakları saklıdır. Bu sitede yer alan bilgiler, web sitemize atıf atılarak kullanılabilir.

Saat
Hayata Dair
Pediatrik Testler
Web of Science'de Atıf/Citation Sorgulama
PUADER Pediatri Derneği
Kanıt Düzeyi A B C Ne Demektir?
Çocuklarda Renal Replasman Tedavileri
Bilici Kitapları
Google AdWords Nedir? Nasıl kullanılır?
Randevu Almak için
Pediatri Çekirdek Eğitim Programı
Pediatrik Kardiyoloji Çekirdek Eğitim Programı
Yararlı Linkler
Akademik Teşvik Başvurusu Nasıl Yapılır?
Lezzet Tarifleri
Bismil Çakallı Köyü