Kalp Hastalıkları Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Google
Google

Takvim
Site Haritası
YÖK AKADEMİK TEŞVİK ÖDENEĞİ YÖNETMELİĞİNİ YAYINLADI
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Pediatrik Kardiyoloji Çekirdek Eğitim Programı
Kardiyoloji Dergi Listesi
Gıdaların Kalori Değerleri
Youtube Kanalımız
Obezite ve Kalp Hastalıkları
İstanbul’da Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Olan Hastaneler

9. Olgu

Bu kısım sadece Doktorlar için Hazırlanmıştır. Doktor olmayanların  okuması yasaktır.

9. Olgu.Çocuk polikliniğine iki gün önce sağ dizde ağrı, şişlik, yürüyememe ve kızarıklık yakınması olduğu için getirilen 13 yaşındaki kız çocuğunu dünden beri sol ayak bileğinde ağrı, şişilik ve kızarıklık olduğu öğreniliyor. Anamnezde iki hafta önce boğaz enfeksiyonu geçirdiği ve bu amaçla oral cefaclor kullandığı öğreniliyor. Yapılan tam kan incelemsinde beyaz küre değeri 13000, sedimantasyon 75/h, CRP: (+++), ASO: 1200 todd ünite olarak saptanıyor. Fizik muayenede mezokardiyak odakta 2-3/6 şiddetinde pansistolik üfürüm duyuluyor. Bu hastada tanınız nedir?

                Hastada gezici karakterde büyük eklem tutulumu olması, inflamasyon belirteçlerinin yüksek olması ve ASO titresinin yüksek olması hastanın Modifiye Jones kriterlerine göre Akut Romatizmal Ateş olduğunu gösterir. Bu hastada yapılan ekokardiyogramda hafif düzeyde aort yetersizliği, orta düzeyde mitral yetersizlik saptandı. Hastaya öncelikle 1.2 milyon ünite/doz benzatin penisilin  (Depo penisilin) tedavisi uygulandı. Daha sonra hastada iki kapak tutulumu olduğu için 1mg/kg/günden oral Prednizolon tedavisi ve lansoprazol tedavisi başlanarak yatak istirahati tedavisi uygulandı. Hastaya 7 gün hastanede yatak istirahati ve antiinflamatuar tedaviyle beraber mide koruyucu tedavi uygulandı. Yatışının üçüncü gününde hastanın eklem yakınmaalrı geçti. Yedinci gün kontrolünde hastanın aort ve mitral yetersizlik düzeylerinde azalma saptandı. Hastanın tedavisine aynı dozda devam edilerek bir hafta sonra kontrole gelmesi planlandı.

Hastanın bir hafta sonraki kontrolünde steroidin azaltılması  ve aspirin başlanması planlandı.  Aspirin kullanan hastalara Reye sendromundan korunmak amacıyla gribal enfeksiyon durumlarında ilaca ara vermeleri veya önceden grip aşısı yapılması önerilmelidir. Ayrıca yapılan poliklinik kontrollerinde aspirin ve steroide bağlı olası komplikasyonlar açısından hastalar izlenmelidir.

Aspirinin olası Yan Etkileri

Gastrointestinal sistem ile ilgili şikayetler: midede ağrı, yanma, ülser,bulantı, kusma, iç kanama, mide veya bağırsak delinmeleri.

  1. Astım atağı
  2. Kanamaya eğilim
  3. Karaciğer fonksiyon testlerinde yükselme
  4. Kulakta çınlama
  5. Yüzde alerji ve işlik

 

Steroidlerin Olası Yan Etkileri

  1. Cushing Sendromu
  2. Gözlerde katarakt
  3. Kadınlarda ses kalınlaşması, saç dökülmesi
  4. Kas Hastalığı ve Halsizlik
  5. kolay Enfeksiyon Gelişimi
  6. Ciltte İncelme
  7. Midede Ülser Oluşması
  8. Psikolojik Bozuklukları
  9. Şeker Hastalığı Oluşumu
  10. Vücutta su tutulmasına bağlı ödem
  11. Yara iyileşmesinde Gecikme

 

Akut romatizmal Ateş, akut eklem romatizması, kalp romatizması, romatizma, steroid, aspirin, prednizolon, lansoprazol, acute rheumatic fever, treatment of acute rheumatic fever, steroid treatment for acute rheumatic fever, aspirin treatment for acute rheumatic fever, ara, arf, meki bilici, doç. Dr. Meki bilici

 

Saat
Hayata Dair
Pediatrik Testler
Web of Science'de Atıf/Citation Sorgulama
PUADER Pediatri Derneği
Kanıt Düzeyi A B C Ne Demektir?
Çocuklarda Renal Replasman Tedavileri
Bilici Kitapları
Google AdWords Nedir? Nasıl kullanılır?
Randevu Almak için
Pediatri Çekirdek Eğitim Programı
Pediatrik Kardiyoloji Çekirdek Eğitim Programı
Yararlı Linkler
Akademik Teşvik Başvurusu Nasıl Yapılır?
Lezzet Tarifleri
Bismil Çakallı Köyü