Kalp Hastalıkları Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Google
Google

Takvim
Site Haritası
YÖK AKADEMİK TEŞVİK ÖDENEĞİ YÖNETMELİĞİNİ YAYINLADI
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Pediatrik Kardiyoloji Çekirdek Eğitim Programı
Kardiyoloji Dergi Listesi
Gıdaların Kalori Değerleri
Youtube Kanalımız
Obezite ve Kalp Hastalıkları
İstanbul’da Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Olan Hastaneler

Aritmojenik Sağ Ventrikül Displazisi

Aritmojenik Sağ Ventrikül Displazisi


Aritmojenik sağ ventrikül kardiyomiyopatisi (benzer isim: aritmojenik sağ ventrikül displazisi, ARVD) : Bu hastalık doğuştan gelen genetik geçişli bir hastalıktır. Kalp kası içinde kas hücrelerinin yerine yağ hücrelerinin ortaya çıktığı ve artış gösterip yayıldığı bir hastalıktır. Bu durum genellikle sağ karıncığın duvarını tutarsa da çok seyrek olarak sol karıncığı da tutabilir. Kalp kası hücresinin yerini alan yağ dokusu çeşitli ritim bozukluklarına ve bazen de kalpte kasılma zayıflığına neden olur.




Belirtiler:

Hastalığın sebep olduğu şikayetler ve doğal seyri de çeşitlilik gösterir. Genelde çocukları ve genç erişkinleri tutar. Genç yaşlarda görüldüğünde en sık belirti ritim bozukluğudur. Ritim bozuklukları çoğu zaman karıncıklardan kaynaklanan ventriküler taşikardi veya ventriküler fibrilasyon atakları şeklindedir. Hastalığın ilk belirtisi ani ölüm veya ani ölüme yol açabilecek bir ritim bozukluğu atağı olabilir. Hastalık seyrek olarak ileri yaşlarda görülebilir. İleri yaşta ise daha çok kalp yetersizliği tablosun ön plandadır; daha çok sağ kalp tutulumu söz konusu olduğundan klinik olarak da sağ kalp yetersizliği görülür.





Hastalığın farklı evrelerinde farklı tedavi yaklaşımları gerekir. Hastalığa ait herhangi bir belirti olmayan kişilerde (aile başka bireylerde hastalık saptanması nedeniyle tarama esnasında tanısı konmuş olgularda) tedavi gerekmeyebilir. Bazen ritim bozukluklarının önlenmesi için antiaritmik ilaç verilmesi gerekir.

Kalp yetersizliği olan hastalarda kalp yetersizliği tedavisi uygulanır.

ARVD hastalığında en önemli hedef ani ölüm riskinin belirlenmesi ve ani ölümün önlenmesidir. Ani ölüm riski çok çeşitli faktörlere bağlıdır. Ani ölüm riskini belirleyebilmek için her hastada genetik ve klinik bir dizi özellik ayrı ayrı değerlendirilir.

Ani ölüm riskinin göreceli olarak daha yüksek olduğu durumlar aşağıdaki gibidir:

  1. Hastanın daha önceden ani ölüm tehlikesi atlatmış ve kurtarılmış olması
  2. Hastada ventriküler taşikardi / ventriküler fibrilasyon saptanmış olması,
  3. Hastada bayılma (senkop) atağı veya ataklarının varlığı
  4. Hastalığın genç yaşta belirti vermiş olması,
  5. Ailede ani / eken ölüm öyküsü varlığı

Ani ölüm riski olan kişilere otomatik elektroşok defibrilatör cihazı (ICD) takılmalıdır.

Ancak her hasta için hasta özelinde karar vermek gerekir.























ETİKETLER

Kocaeli çocuk kardiyoloji, doğumsal kalp hastalıkları, doğumsal kalp hastalığı, kalp deliği, asd, atriyal septal defekt, izmit çocuk kardiyoloji, pediatrik kardiyoloji, pediatrik kardiyolog, kocalei pediatrik kardiyolog, kocaeli pediayatrik kardiyoloji, kocaeli pediayatrik kardiyolog, pediyatrik kardiyolog, çarpıntı, svt, supraventriküler taşikardi, supra ventriküler taşikardi, ventriküler taşikardi, atriyal fibrilasyon, ventriküler fibrilasyon, anjiyo ile kalp deliği kapatma, anjiyo ile pda kapatma, anjiyo ile asd kapatma, aanjiyo ile kalp deliği kapatılması, Holter EKG, çocuk kalp anjiyosu, çocuk eko, aort koarktasyonu, aort koarktasyonuna balon, aort koarktasyonuna stent, Aort koarktasyonu, coarctation of the aorta, aortic coarctation, stent, stent tedavisi, şah damarı, balon tedavisi, balon aortik anjiyoplasti, balon aortic angioplasty, meki bilici, Doç. Dr. Meki Bilici,  çocuk anjiyografi, çocuk kalp anjiyosu, çocuk eko, çocuk anjiyografi, çocuk kalp anjiyosu,çocuk eko, çocuk kardiyoloji, çocuk kardiyologları, çocuk kardiyoloji doktorları, Bayılma, senkop, Refleks bayılma, Pozisyosel-Ortostatik senkop, Çocuklarda göğüs ağrısı, çocuk kardiyolojisi uzman, kalp ağrısı, nefes darlığı, terleme, fenalık hissi, çarpıntı, VSD nedir, ventriküler septal defekt nedir, müsküler vsd nedir, müsküler ventriküler septal defekt nedir, VSD nin tedavisi, vsd ne zaman kapanır, vsd anjiyos ile kapatılır mı, vsd tedavisi, treatment of vsdi treatment of ventricular septal defect, çocuk anjiyografi, çocuk kalp anjiyosu,çocuk eko, çocuk kardiyoloji, çocuk kardiyologları, çocuk kardiyoloji doktorları, Bebek anneyi emerken çabuk yorulma, Morarma, Aşırı terleme, 
Nefes darlığı varsa, sık akciğer enfeksiyonu geçirime, Bayılma, büyüme ve gelişme geriliği, Çocuk doktoru muayene esnasında üfürüm, Çarpıntı, kalp pili nasıl çalışır, kimlere kalp pili takılır, kalp pilinin riskleri kalp pilinin yararları, kalp pili olan çocuğun dikkat etmesi gerekenler, akut romatizmal ateş nedir, ara, kalp romatizması, anjiyo, anjiyografi, çocuk anjiyo, çocuk anjiyografi, Mitral kapak prolapsusu, Mitral valv prolapsusu, mvp, antibiyotik proflkasisi, Mitral kapak prolapsusun un tedavisi, Mitral valve prolapse, syptom of Mitral valve prolapse, treatment of Mitral valve prolapse, Mitral kapak prolapsusu, PFO, Patent foramen Ovale, anjiyo ile PFO kapatılması, transcatheter patent foramen ovale closure, PFO belirtileri, PFO tedavisi, PFO ameliyatı, anjiyo ile PDA kapatılması, transcatheter PDA closure, Patent Ductus Arteriosus, Patent Duktus Arteriyozus nedir, Patent Duktus Arteriyozus belirtileri, Patent Duktus Arteriyozus tedavisi, Patent Duktus Arteriyozus ameliyatı, pfo, patent foramen ovale, pfonun tedavisi, treatment of patent foramen ovale, Gebze, çocuk kardiyoloji, Çayırova çocuk kardiyoloji, Karamürsel çocuk kardiyoloji, Başiskele çocuk kardiyoloji, Baş iskele çocuk kardiyoloji, derince çocuk kardiyoloji, darıca çocuk kardiyoloji, gölcük çocuk kardiyoloji, karamürsel çocuk kardiyoloji, izmit vkartepe çocuk kardiyoloji, kandıra çocuk kardiyoloji, dilovası çocuk kardiyoloji, dil ovası çocuk kardiyoloji, bilecik çocuk kardiyoloji, sakarya çocuk kardiyoloji, ereğli çocuk kardiyoloji, akçakoca çocuk kardiyoloji, balıkesir çocuk kardiyoloji, bursa çocuk kardiyoloji, bolu çocuk kardiyoloji, düzce çocuk kardiyoloji, zonguldak çocuk kardiyoloji, kastamonu çocuk kardiyoloji, bartın çocuk kardiyoloji, karabük çocuk kardiyoloji, sinop çocuk kardiyoloji,  yalova çocuk kardiyoloji

 


 

 

Saat
Hayata Dair
Pediatrik Testler
Web of Science'de Atıf/Citation Sorgulama
PUADER Pediatri Derneği
Kanıt Düzeyi A B C Ne Demektir?
Çocuklarda Renal Replasman Tedavileri
Bilici Kitapları
Google AdWords Nedir? Nasıl kullanılır?
Randevu Almak için
Pediatri Çekirdek Eğitim Programı
Pediatrik Kardiyoloji Çekirdek Eğitim Programı
Yararlı Linkler
Akademik Teşvik Başvurusu Nasıl Yapılır?
Lezzet Tarifleri
Bismil Çakallı Köyü