Bu kısım sadece Doktorlar için Hazırlanmıştır. Doktor olmayanların okuması yasaktır.
Olgu1. Acil servise çarpıntı yakınmasıyla getirilen 3 yaşındaki bir hastanın ekg örneği verilmiştir. Hastanın genel durumu iyi, bilinci açık, tansiyonları 95/60, Kalp tepe atımı 210/dk, kapiller dolum zamanı 1,5 saniyedir. Bu hastaya yaklaşımınız nedir?
Cevap: Acil servise getirilen bir hastada çarpıntının nasıl ortaya çıktığı iyi bir anamnez ile sorgulanmalıdır. Anamnez ile bir hastadaki şikayetin gerçekten fizyolojik bir sinüs taşikardisi mi? Olduğu yoksa Supraventriküler veya Ventriküler bir taşikardi mi olduğu? Hakkında iyi ipuçları alınabilir.
Anamnezde hastanın çarpıntısının heyecan, korku, uykuda rüya görürken kabus görme veya egzersize ile mi oluştuğu sorgulanmalıdır. Bu anılan zamanlarda ortaya çıkan çarpıntı genellikle Sinüs nodunun ortaya koyduğu fizyolojik bir yanıttır. Bunun yanı sıra anemi, ishal, dehidratasyon, ateş, hipertrodi, hipoksi gibi durumlarda da Sinüs taşikardisi görülebileceği unutulmamalıdır.
Hastalık kökenli Atriyal veya Ventriküler taşikardiler ise efor veya herhangi bir durumla ilişkisiz olarak, herhangi bir zamanda, özellikle de dinlenme esnasında ortaya çıkır ve göğüs kafesinde kuş çırpması şeklinde Aniden gelen bir his olarak tanımlanır.
Bizim bu hastamızdaki taşikardi dar QRS bir ritim dir. Yani QRS lerin süresi iki küçük kareden (=0.08 saniye) küçüktür. Dar QRS taşikardi AV nod ve yukarı kısmından köken alır (yani supraventrikülerdir). Bu nedenle her iki ventrikül eş zamanlı uyarıldığı için hastanın bunu tolere edebilme kapasitesi Geniş Ventriküler Taşikardilere göre daha iyidir. Hastanın Ekg'sinde P dalgalarının görülmemesi ve QRS'lerin dar olması hastaya Supraventriküler Taşikardi tanısını koydurmaktadır.
Hem ventriküler taşikardi (VT) hem de SVT’lerin tedavisi hastanın hemodinamik durumun göre belirlenir. Bilinci açık, tansiyonu normal, kapiller dolum zamanı 2 saniyeden kısa,idrar çıkışı normal olan bir hastada öncelikle vagal manevralar denenmelidir. Denenmesi gereken vagal manevralar; yüze soğuk su uygulanamsı,öğürme veya ıkınma refleksleridir. Vagal manevralara yanıt alınamyan hastalarda 0,2-0,3 mg/kg/doz’an intravenöz yolla Adenozin uygulanır. Adenozin yoğun bakım şartlarında kalbe yakın bir damar yolunda verilir. Adenozin verilmedem3-5 saniye önce ekg çekimine başlanır. İV yoldan Adenozin uygulanır, adenozinin ardından derhal 3-5 ml serum fizyolojik verilerek adenozinin yıkılmadan, bir an önce AV noda tam bir blok oluşturarak Medikal kardiyoversiyon yapması beklenir. Yanıt alınamazsa derhal doz artırımına gidilerek üç doz Adenozin verilebilir. Yanı alınamayan durumlarda veya hemodinamik açıdan stabil olmayan hastalara 0,5-1 joule/kg’dan Senkronize Kardiyoversiyon yapılır.
Sınırlı Sorumluluk Beyanı
Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir Doktorun tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikle yapılamaz. Web sitemizin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Sitede kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.© 2015, Tüm hakları saklıdır. Bu sitede yer alan bilgiler, web sitemize atıf atılarak kullanılabilir.