Kalp Hastalıkları Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.676434.8154
Euro36.691736.8388
Google
Google

Takvim
Site Haritası
Meki Bilici
YÖK AKADEMİK TEŞVİK ÖDENEĞİ YÖNETMELİĞİNİ YAYINLADI
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Pediatrik Kardiyoloji Çekirdek Eğitim Programı
Kardiyoloji Dergi Listesi
Gıdaların Kalori Değerleri
Youtube Kanalımız
Obezite ve Kalp Hastalıkları
İstanbul’da Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Olan Hastaneler

Patent Foramen Ovale PFO Nedir?


      Patent Foramen Ovale (PFO) nedir? 

      Patent Foramen Ovale, sağ ve sol kulakçıkları ayıran duvarda, anne karnındayken fonksiyon gören açıklığın doğumdan sonra devam etmesi halidir. PFO dediğimiz bu durum kalpte delik olması durumu değildir.
      Normalde doğumdan sonra sol kulakçık basıncı arttığı için bu iki kulakçık arasındaki açıklık kapanmaktadır. Ancak bazı insanlarda doğumdan sonra da açık kalabilmektedir. Aslında PFO’da delik dediğimiz doku kaybı yoktur, yani delik yoktur. Bu sol ve sağ kulakçığı ayıran duvarın üst kısmındaki et parçasının alt taraftaki et parçasının üstüne geldiği yerde bulunan sızıntı şeklinde az miktarda kan geçişi olmaktadır.  

 

 

Doğumdan hemen sonra bu geçiş sol kulakçık basıncının sağdan yüksek olması nedeniyle PFO kapanır. Ancak sağlıklı bireylerden her 5 kişiden 1’inde bu durum gözlenebilmektedir. Bununla beraber olguların çoğu 1-2 yaşına kadar kapanmaktadır. Sol kulakçıktaki oksijence zengin temiz kan ASD yoluyla sağ kulakçıktaki oksijence fakir kanla karışır. Ancak bu kan geçişi çok az miktarda olduğundan çocuğa zarar vermez.

 
      PFO Tanısı Nasıl Koyulur? 

      PFO’lu çocuklarda kalpte üfürüm duyulmaz. Masum Üfürüm ile beraber olduğu zaman yapılan Ekokardiyografi incelemesi esnasında tesadüfen PFO saptanır. Bununla beraber en kesin bilgi Transözefagial Ekokardiyografi (TEE) denilen endoskopik işlem ile elde edilir. Bu işlem esnasında hastaya anestezi verilerek hasta uyutulur. Yaklaşık 3-4 dakika süren inceleme ile kesin takı konulur.



      PFO tedavisi nasıldır? Anjiyo mu, Ameliyat mı? 

      PFO normalde tedavi edilen bir hastalık değildir. Genellikle sadece takip edilmeleri yeterli olmaktadır. Bununla beraber beynine pıhtı atmış çocuklar, auralı migrenli hastalar, dalgıçlar ve pilotlarda PFO saptandığı zaman anjiyo ile nadiren de ameliyatla kapatılmaları gerekebilir.

        Hastanızda PFO saptandığı zaman kesinlikle bir Çocuk Kardiyoloji Uzmanı ile hastanızın durumunu konuşmalısınız. Çünkü her hasta aynı hastalık için farklı klinik bulgu verebilir. Burada verilen bilgiler bilgilendirmek amaçlıdır. Asla bir doktor tavsiyesi olarak kabul edilmemelidir.

Doç. Dr. Meki Bilici

Etiketler: PFO, Patent foramen Ovale, anjiyo ile PFO kapatılması, transcatheter patent foramen ovale closure, PFO belirtileri, PFO tedavisi, PFO ameliyatı


Ayrıca Bunlara Bakmalısınız.

PFO’nun Anjiyo İle Kapatılması İşlemi Böyle Yapılıyor. İzlemek için Burayı Tıklayınız.

 

 





ETİKETLER

Kocaeli çocuk kardiyoloji, doğumsal kalp hastalıkları, doğumsal kalp hastalığı, kalp deliği, asd, atriyal septal defekt, izmit çocuk kardiyoloji, pediatrik kardiyoloji, pediatrik kardiyolog, kocalei pediatrik kardiyolog, kocaeli pediayatrik kardiyoloji, kocaeli pediayatrik kardiyolog, pediyatrik kardiyolog, çarpıntı, svt, supraventriküler taşikardi, supra ventriküler taşikardi, ventriküler taşikardi, atriyal fibrilasyon, ventriküler fibrilasyon, anjiyo ile kalp deliği kapatma, anjiyo ile pda kapatma, anjiyo ile asd kapatma, aanjiyo ile kalp deliği kapatılması, Holter EKG, çocuk kalp anjiyosu, çocuk eko, aort koarktasyonu, aort koarktasyonuna balon, aort koarktasyonuna stent, Aort koarktasyonu, coarctation of the aorta, aortic coarctation, stent, stent tedavisi, şah damarı, balon tedavisi, balon aortik anjiyoplasti, balon aortic angioplasty, meki bilici, Doç. Dr. Meki Bilici,  çocuk anjiyografi, çocuk kalp anjiyosu, çocuk eko, çocuk anjiyografi, çocuk kalp anjiyosu,çocuk eko, çocuk kardiyoloji, çocuk kardiyologları, çocuk kardiyoloji doktorları, Bayılma, senkop, Refleks bayılma, Pozisyosel-Ortostatik senkop, Çocuklarda göğüs ağrısı, çocuk kardiyolojisi uzman, kalp ağrısı, nefes darlığı, terleme, fenalık hissi, çarpıntı, VSD nedir, ventriküler septal defekt nedir, müsküler vsd nedir, müsküler ventriküler septal defekt nedir, VSD nin tedavisi, vsd ne zaman kapanır, vsd anjiyos ile kapatılır mı, vsd tedavisi, treatment of vsdi treatment of ventricular septal defect, çocuk anjiyografi, çocuk kalp anjiyosu,çocuk eko, çocuk kardiyoloji, çocuk kardiyologları, çocuk kardiyoloji doktorları, Bebek anneyi emerken çabuk yorulma, Morarma, Aşırı terleme, 
Nefes darlığı varsa, sık akciğer enfeksiyonu geçirime, Bayılma, büyüme ve gelişme geriliği, Çocuk doktoru muayene esnasında üfürüm, Çarpıntı, kalp pili nasıl çalışır, kimlere kalp pili takılır, kalp pilinin riskleri kalp pilinin yararları, kalp pili olan çocuğun dikkat etmesi gerekenler, akut romatizmal ateş nedir, ara, kalp romatizması, anjiyo, anjiyografi, çocuk anjiyo, çocuk anjiyografi, Mitral kapak prolapsusu, Mitral valv prolapsusu, mvp, antibiyotik proflkasisi, Mitral kapak prolapsusun un tedavisi, Mitral valve prolapse, syptom of Mitral valve prolapse, treatment of Mitral valve prolapse, Mitral kapak prolapsusu, PFO, Patent foramen Ovale, anjiyo ile PFO kapatılması, transcatheter patent foramen ovale closure, PFO belirtileri, PFO tedavisi, PFO ameliyatı, anjiyo ile PDA kapatılması, transcatheter PDA closure, Patent Ductus Arteriosus, Patent Duktus Arteriyozus nedir, Patent Duktus Arteriyozus belirtileri, Patent Duktus Arteriyozus tedavisi, Patent Duktus Arteriyozus ameliyatı, pfo, patent foramen ovale, pfonun tedavisi, treatment of patent foramen ovale, Gebze, çocuk kardiyoloji, Çayırova çocuk kardiyoloji, Karamürsel çocuk kardiyoloji, Başiskele çocuk kardiyoloji, Baş iskele çocuk kardiyoloji, derince çocuk kardiyoloji, darıca çocuk kardiyoloji, gölcük çocuk kardiyoloji, karamürsel çocuk kardiyoloji, izmit vkartepe çocuk kardiyoloji, kandıra çocuk kardiyoloji, dilovası çocuk kardiyoloji, dil ovası çocuk kardiyoloji, bilecik çocuk kardiyoloji, sakarya çocuk kardiyoloji, ereğli çocuk kardiyoloji, akçakoca çocuk kardiyoloji, balıkesir çocuk kardiyoloji, bursa çocuk kardiyoloji, bolu çocuk kardiyoloji, düzce çocuk kardiyoloji, zonguldak çocuk kardiyoloji, kastamonu çocuk kardiyoloji, bartın çocuk kardiyoloji, karabük çocuk kardiyoloji, sinop çocuk kardiyoloji,  yalova çocuk kardiyoloji, Fallot Tetralojisi, Fallot Tetralojisi ameliyatı, Tetralogy of Fallot, fallot tetralojisi ameliyatı, fallot tetralojisi tedavisi,  fallot tetralojisi nedenleri, fallot tetralojisi belirtileri, fallot tetralojisi komponentleri, Holter elektrokardiyografi, holter ekg, holter electrocardiography, holter ecg, holter ekg, ıcd, implante edilebilen kardiyoverter defibrilatör, aysidi, meki bilici, diyarbakır aysidi, diyarbakır icd, implantable cardioverter defibrillator, www.mekibilici.com, meki bilici, doç.dr. meki bilici, masum üfürüm ne kadar masum, masum üfürümün tedavisi, masum üfürüm ne zaman geçer, medical park



Yorumlar - Yorum Yaz
Saat
Hayata Dair
Pediatrik Testler
Web of Science'de Atıf/Citation Sorgulama
PUADER Pediatri Derneği
Kanıt Düzeyi A B C Ne Demektir?
Çocuklarda Renal Replasman Tedavileri
Bilici Kitapları
Google AdWords Nedir? Nasıl kullanılır?
Randevu Almak için
Pediatri Çekirdek Eğitim Programı
Pediatrik Kardiyoloji Çekirdek Eğitim Programı
Yararlı Linkler
Akademik Teşvik Başvurusu Nasıl Yapılır?
Lezzet Tarifleri
Bismil Çakallı Köyü